بوتاکس یکی از محبوبترین درمانهای زیبایی است که در سالهای اخیر محبوبیت زیادی پیدا کرده است. کاربرد مهم آن برای کاهش خطوط ریز، چین و چروک و بهبود ظاهر کلی پوست استفاده میشود. اگر چه بوتاکس به طور کلی بیخطر در نظر گرفته میشود. بسیاری از مادران در دوران شیردهی به دنبال جایگزین بوتاکس هستند. در مقاله مرکز تخصصی تزریق ژل و بوتاکس در کرمان راه کاریهایی برای جایگزین بوتاکس ارائه کردهایم تا بدون وارد کردن آسیبهای احتمالی به نوزاد بتوانید سلامت پوست خود بهبود دهید.
نحوه عملکرد بوتاکس چگونه است؟
بوتاکس سمی که با هدف قراردادن سیستم عصبی، سیگنالهایی که از اعصاب حسی برای انقباض عضلات میآیند را قطع کرده و باعث فلجی موقت صورت میشود. بوتاکس از باکتری کلستریدیوم بوتولینوم ساخته میشود. سموم بوتولینوم تولید شده توسط این باکتریها هانوروتوکسین نامیده شدهاند. به عفونت و یا بیماری ناشی از سموم بوتولینوم، بوتولیسم گفته میشود.
بوتولیسم یک مشکل تهدید کننده نقص ایمنی بدن و اختلالات گوارشی است به ویژه برای خانمهای باردار و مادرانی که شیردهی میکنند. سموم بوتولینوم امکان دارد وارد شیر مادر شده به همین علت به مادران توصیه میشود در دوران شیردهی تزریق بوتاکس را انجام ندهند. اما اگر مجبور به اینکار شدید حتما با پزشک مشورت کنید.
خطرات وعوارض تزریق بوتاکس در دوران شیردهی
درمان بوتاکس در دوران بارداری و شیردهی از مواردی است که تا به الان جواب قطعی برای آن نیست. اما با آزمایشات انجام شده بر روی حیوانات پستاندار منجر به عوارضی مانند زایمان زودرس، مرگ و فلجی نوزاد و کم بودن وزن نوزاد در هنگام تولد شده است.
این آزمایشات روی انسان تاکنون انجام نشده است. خطرات احتمالی بوتاکس در دوران شیردهی شامل موارد زیر میشوند.
- تزریق بوتاکس به مدت ۵ ماه در بدن میماند و این امکان وجود دارد که وارد شیرمادر شده و از جفت عبور کرده و به نوزاد آسیب رساند.
- باعث ایجاد اختلالات ارولوژیکی و بیش فعالی مثانه میشود.
- باعث اختلالات عصبی مانند دیستونی دهانه رحم میشود.
- تاثیر منفی بر روی وزن و رشد استخوان نوزاد دارد.
- منجر به خشکی دهان بعد از تزریق بوتاکس میشود.
اگربه دلایل زیبایی قصد تزریق بوتاکس را دارید بهتر است تا پایان بارداری یا شیردهی از انجام چنین کاری خودداری کنید. در غیر این صورت ابتدا با پزشک مشورت کنید.
آیا بوتاکس در دوران شیردهی خطرناک است؟
تاکنون هیچ مدرک قطعی مبنی بر ممنوع بودن یا مجاز بودن تزریق بوتاکس در دوران شیردهی وجود ندارد. اما برخی از غذاهایی که میتوانند سم بوتولینوم را افزایش دهند در دوران شیردهی و برای نوزادان ممنوع هستند. این غذاها ممکن است حاوی سم بولتینوم باشند و شامل : تن ماهی ، کنسرو میوه و سبزیجات ، غذا باقی مانده یا خیلی گرم نگه داشته شده ، سیر کنسروی ، گوشت و ماهیهای تخمیری و سیب زمینی فرآوری شده یا بسته بندی میشوند.
تا چند ساعت بعد از بوتاکس نباید به نوزاد شیر داد؟
سازمانهای بهداشتی معتبر و انجمن متخصصان پوست آمریکا توصیه کردهاند چند ساعت بعد از بوتاکس از شیردادن به نوزاد خودداری کنید. انجمن ملی شیردهی میگوید هیچ مدرک قطعی برای ضرر بوتاکس برای نوزادان وجود ندارد. برخی از مادران تزریق بوتاکس را انجام میدهند و بدون هیچ مشکلی به شیردهی ادامه میدهند.
اما برای کاهش ریسک در زمان شیردهی این کار را به تاخیر بیندازید. البته بوتاکس در سال دوم به دلیل استفاده از غذای کمکی شیردهی کمی ایمنتر از سال اول است. در نهایت، به دلیل عدم تحقیق و عدم توافق واضح بهترین اقدام این است که با احتیاط پیش بروید و در صورت توصیه پزشک، وضعیت شیردهی خود را برای او توضیح دهید.
در دوران شیردهی به جای بوتاکس از چه روشی استفاده کنیم؟
هیچ عمل زیبایی در دوره شیردهی برای جایگزینی بوتاکس وجود ندارد. اما راههای دیگری برای درمان گرفتگی عضلات، سلامت پوست و میگرن میتوانید انجام دهید. در ادامه برخی از این روشها را توضیح دادهایم.
- از کرمهای ضد آفتاب با SPF بالا استفاده کنید تا در صورت قرار گرفتن در معرض نورخورشید به پوستتان آسیب وارد نشود. از مرطوب کنندهها برای داشتن پوست شاداب و برای سلامت پوست کمک بگیرید.
- استفاده از ماسکهای خانگی و انواع لایه بردارهای غیرشیمیایی باعث از بین بردن سلولهای مرده پوست شده تا پوست صاف و درخشنده ایی داشته باشید. برای کاهش چین و چروک و خطوط ریز از محصولات مراقبت پوست که حاوی رتینول یا اسیدهیالورونیک هستند استفاده کنید. همچنین انجام میکرودرم روشی برای لایه برداری لایه سطحی پوست است که باعث کاهش چین و چروکها میشود.
- استفاده از یخ تا حد زیادی پف و تورم صورت را کاهش میهد. صورت خود را ماساژ دهید تا اینکار به افزایش گردش خون و تحریک کلاژن سازی کمک کرده و منجر به جوانسازی پوست شود.
- از بهترین روشهای درمانی جایگزین بوتاکس در دوره شیردهی انجام طب سوزنی است. طب سوزنی قابلیت کشسانی پوست را تا حد زیادی افزایش داده و به جوانسازی پوست کمک زیادی میکند.
- معمولا در دوران شیردهی و بارداری توصیه میشود از مصرف داروهای میگرن اجتناب کنید. بنابراین پزشک متخصص داروهایی مانند ایبوپروفن، استامینوفن با دوز پایین را تجویز میکند. این مسکنها بدون آسیب به نوزاد درد میگرن را کاهش میدهند.
- بوتاکس درمان مناسبی برای گرفتگی و خشکی عضلات است. اما در دوره شیردهی بهتر است ماساژ درمانی را جایگزین بوتاکس کنید. تعریق بیش از حد با رژیم غذایی مناسب و استفاده از محصولات بهداشتی قابل کنترل است. اما این روش موقتی است و بعد از شیردهی از بوتاکس زیر بغل استفاده کنید.
- البته به یاد داشته باشید تغییر سبک زندگی به سلامت شما و سلامت نوزادتان کمک زیادی میکند. رعایت کردن مواردی از جمله :
- داشتن خواب کافی: برای سلامت پوست ضروری است.
- نوشیدن آب فراوان: سموم بدن را دفع کرده و پوست را هیدراته میکند.
- کاهش استرس :موجب پیشگیری گرفتگی عضلات و پیری زودرس پوست میشود.
بنابراین تغییرسبک زندگی میتواند در دوران شیردهی ضروری باشد.
سخن پایانی
مراقبت از نوزاد دوره حساسی است. زیرا نوزاد قدرت تصمیم گیری ندارد و نمیتواند انتخاب کند. بنابراین این وظیفه مادر و پدر است که بهترین گزینه را برای سلامت نوزاد انتخاب کند. اگر چه هیچ مدرک علمی مبنی بر مجاز بودن یا نبودن بوتاکس در دوره شیردهی وجود ندارد، اما بهتر است این کار را کمی به تعویق بیندازید و ریسک نکنید.
اثرات بوتاکس بر مادران شیرده نیاز به تحقیقات بیشتری دارد و مشخص نیست که آیا بوتاکس بر شیردهی تاثیر می گذارد یا باعث اختلالات عروق شیری میشود، بنابراین قبل از انجام این کار با پزشک خود مشورت کنید.